Perenner är trädgårdens stjärnor som återkommer år efter år. De erbjuder en mångfald av färger, former och texturer och kan vara ryggraden i en vacker och livfull trädgård. Här är en lista över 10 perenner som inte bara är vackra utan också lättskötta och mångsidiga.

  1. Daglilja (Hemerocallis)

Dagliljan är känd för sina stora, färgstarka blommor som blommar genom sommaren. Den är extremt tålig och kan trivas i de flesta jordtyper och ljusförhållanden.

  1. Stäppsalvia (Salvia nemorosa)

Stäppsalvian erbjuder långa, gracila blomstänglar med lila eller blå blommor. Den är torrtålig och lockar fjärilar, vilket gör den till ett utmärkt val för en naturlig trädgård.

  1. Hosta

Hosta är mest känd för sina vackra, frodiga blad som finns i en mängd olika färger och mönster. Den trivs bäst i skugga och erbjuder en underbar kontrast till andra växter.

  1. Röllika (Achillea millefolium)

Röllika är en lågskötselväxt som erbjuder små, stjärnformade blommor i olika färger. Den är torrtålig och kan växa i fattig jord, vilket gör den mycket mångsidig.

  1. Lupin (Lupinus)

Lupiner är kända för sina ståtliga blomstänglar och färgglada blommor. De är fantastiska som bakgrundsväxter och skapar en härlig effekt i trädgården.

  1. Stjärnflocka (Astrantia)

Stjärnflocka erbjuder delikata blommor som liknar små stjärnor. Den trivs i både sol och halvskugga och är ett utmärkt val för gränsplanteringar.

  1. Purpurflockel (Eupatorium)

Purpurflockel är en hög och ståtlig växt som lockar fjärilar och bin. Dess lila blommor blommar sent på sommaren och ger färg och höjd åt trädgården.

  1. Silverarv (Cerastium tomentosum)

Silverarv är en marktäckande perenn med silverfärgade blad och vita blommor. Den är utmärkt för att fylla ut tomma utrymmen och skapa kontrast.

  1. Kärleksört (Sedum)

Kärleksört är en sukkulent perenn som erbjuder tjocka, saftiga blad och små, stjärnformade blommor. Den är torrtålig.

  1. Akleja (Aquilegia)

Akleja är en charmig perenn med unika, klockformade blommor. Den självsår sig lätt och erbjuder en lantlig känsla till trädgården.