När vintern närmar sig och trädgårdsarbetet avtar, är det dags att tänka på förvaring av trädgårdsredskap. Korrekt förvaring inte bara skyddar redskapen från väder och vind, utan förlänger också deras livslängd och håller dem i bästa skick för nästa säsong. Här är några experttips för att säkerställa att dina trädgårdsredskap förvaras på rätt sätt under vintermånaderna.

Rengöring och underhåll

Innan du förvarar dina redskap för vintern, är det viktigt att rengöra och underhålla dem ordentligt.

Rengöring

Tvätta redskapen noggrant för att ta bort jord och smuts. Använd en borste och vatten med lite diskmedel för att rengöra dem ordentligt. Skölj och torka dem sedan helt torra.

Slipning och oljning

Slipa skärkanter på verktyg som spadar och sekatörer för att hålla dem vassa. Använd sedan en lätt maskinolja eller matolja för att smörja metallytor och förhindra rost

Förvaring av handredskap

Handredskap som spadar, gafflar och sekatörer bör förvaras på ett torrt och skyddat ställe.

Använd krokar och hyllor

Häng upp redskapen på krokar eller placera dem på hyllor för att hålla dem borta från fuktig mark. Detta hjälper till att förhindra rost och skador

Förvaring av motoriserade redskap

Motoriserade redskap som gräsklippare och lövblåsare kräver särskild omsorg under vintern. Ha dem inomhus och lämna eventuellt in på service.

Töm bränslet

Töm bränsletankarna på motoriserade redskap eller använd ett bränslestabiliseringsmedel. Detta förhindrar att bränslet försämrar och skadar motorn.

Kontrollera och byt olja

Kontrollera oljenivån och byt olja vid behov. Rengör eller byt också luftfiltret för att säkerställa att motorn fungerar effektivt nästa säsong.

Skydda trädgårdsslangar och bevattningssystem

Vatten som fryser i slangar och bevattningssystem kan orsaka sprickor och skador.

Töm och rulla upp

Töm slangen helt på vatten och rulla upp den ordentligt. Förvara den inomhus eller på en skyddad plats för att förhindra att den utsätts för kyla

 Rengör och täck över

Rengör möblerna och använd skyddande överdrag om de ska förvaras utomhus. Om möjligt, förvara dem inomhus i ett garage eller förråd.